Příprava steaků

Připravovat bifteky nebo steaky z hovězího masa můžete vícero způsoby. Nejčastěji se maso připravuje na pánvi nebo na grilu. Další možností je pečení v troubě, kdy při správné přípravě dosáhnete toho, že se vám masíčko bude krásně rozplývat na jazyku. Mnohem populárnější se v dnešní době stává také barbecue.

Hovězí maso na gril

Na grilu se vám nejlépe bude připravovat svíčková, panenka, roštěnec, kotleta či žebírka. Můžete však zkusit grilovat i jiné kusy masa nakrájené na plátky. Nejdůležitější je, aby měl steak krásně rudou barvu. Označuje to kvalitní vyzrálost masa. Doporučujeme plátky masa jemně několikrát naříznout, aby se steaky při grilování nekroutili. Pokud chcete, můžete steaky nechat uležet v nějaké marinádě, stačí je však před grilování potřít olejem. Dobu grilování byste si měli vyzkoušet sami, záleží na tom, jaký stupeň propečení preferujete. Připravené plátky masa je vhodné ihned podávat a konzumovat.

Příprava hovězího na pánvi

Určitě jste všichni už někdy pekli hovězí řízek na pánvi. Na pánvi však můžete úpéct třeba i svíčkovou, kotlety, roštěnec, žebírka či dokonce kýtu. Před položením na pánev můžete stejně jako u grilování plátky podélně několikrát mírně naříznout, abyste předešli zkroucení. Nakořeněné a ochucené maso poté vložíme na dostatečně rozpálenou pánev. Pokud byste maso smažili při nízké teplotě, vytékala by z něj šťáva a postupně by tvrdlo. Nepoužívejte příliš mnoho oleje, dochází pak spíše k dušení masa než ke smažení. Ideální pro smažení steaků je teflonová pánev. Maso příliš neobracejte, na začátku je vhodné jej chvilku opéct z obou stran, aby se zatáhlo a udrželo v sobě dostatek šťávy. Dále můžete snížit teplotu a smažit až na požadovaný stupeň propečení. Mějte na paměti, že silnější kusy masa je třeba smažit delší dobu. Nikdy nezkoušejte propečenost masa tím, že kousek ukrojíte a vyzkoušíte! Steak pak ztrácí šťávu a tím pádem i kvalitu. Do masa zatlačte nějakým tupým předmětem, čím je na dotek tužší, tím je propečenější.

Hovězí barbecue

Je nutné pečlivě rozpálit gril, aby se maso negrilovalo na přímém ohni, ale pouze na žhavých uhlících. Rošt grilu potřete olejem. Před grilováním doporučujeme maso umístit do marinády. Pakliže vytáhnete maso z mrazáku, není třeba jej rozmražovat, prodlouží se však doba grilování. Zpočátku umístěte maso do vysoké teploty, aby se zatáhlo a zbytečně z něj nevytékala šťáva. Poté zvědnětě rošt grilu do vyšší polohy a grilujte v nižší teplotě, jinak se vám spálí. Opět univerzální rada, pečte tak dlouho, jak moc chcete maso propečené.

Pečení v troubě

V troubě se obvykle připravují řízky, roštěnec, žebírka, svíčková, ale i kýta. Maso uložte do pekáče a podlejte hrnkem vody nebo vína, aby se nepřichytilo. Stav vody nebo vína je třeba hlídat a při odpaření dolít další. Pokud si chcete ulehčit práci, můžete do masa zapíchnout teploměr a podle teploty pak dokážete odhadnout stupeň propečení. Menší kusy masa se pečou kratší dobu při teplotě kolem 210 °C, větší kusy zase delší dobu při teplotě okolo 190 °C. Pekáč s masem umístěte do již vyhřáté trouby. Doba pečení se odhaduje v závislosti na váze syrového masa následujícím způsobem:

  1. Rare (krvavý steak) – kolem 23 až 26 minut na cca 58°C
  2. Medium rare (středně krvavý steak) – 26 až 32 minut na cca 67°C
  3. Well done (propečený steak) – 32 až 36 minut na cca 72°C

Zhruba v půlce doby pečení se maso obrací. Hotovou pečeni můžete nechat připéct na chviličku zvrchu, aby měla krásě křupavou kůrčičku. Ze zbylé šťávy z pekáče můžete připravit nějakou chutnou omáčku.