Stupně propečení

Propečení steaků závisí na době strávené na grilu či pánci a na intenzitě teploty. Od stupně propečení se pak odvíjí chuť steaku. Necháte-li steak péct krátkou dobu, bude šťavnatější, jemnější a maso bude krvavější. Nyní vás naučíme, jak se stupeň propečení steaků přesně označuje.

Stupeň propečení steaku

  • Raw - syrový, steaky se v této podobě nepodávají, vhodné pouze na pokrmy jako tatarák nebo carpaccio
  • Blue rare - velmi jemně propečený steak, někdy též označován jako very rare. Je opečený na prudké teplotě, krátce. Uvnitř zůstává krvavý, opečené okraje jsou zruba 1-3 mm silné.
  • Rare - jemně propečený steak, uvnitř by měl být zhruba 51 °C teplý. Okraj je více propečený, silnější, a celkově se začíná zbarvovat do hněda. Uvnitř je stále dočervena.
  • Medium rare - středně propečený steak, uvnitř by měl být asi 54-56 °C teplý. Vnitřek steaku je zbarven do růžova a postupně se směrem k okraji mění do hnědé barvy. V kvalitních steakhousech bude zákazníkovi připraven steak tímto způsobem, pokud neřekne jinak.
  • Medium - střed steaku by měl být asi 61 °C teplý, barva řezu je již téměř celá hnědá (až do šeda), avšak střed steaku by měl stále zůstat narůžovělý.
  • Medium well - teplota uvnitř steaku by měla být zhruba 64-65 °C, maso už je téměř celé hnědé, avšak uvnitř by stále měly být náznaky růžového středu. Takto upravený steak prakticky ztrácí již svoji šťavnatost.
  • Well done - teplota centra steaku je již vyšší než 70 °C, prakticky je propečený zcela do hnědé barvy. Absolutně se z něj vytratila svoje jemnost a šťavnatost a budete si připadat, že žvýkáte gumu. Ve steakhousech vám klidně nemusí chtít takový steak připravit.